Historie


Bredasche Hockey en Bandy Club Breda

Het ontstaan van "de oude Bredasche” droeg een militair karakter. Na zijn overplaatsing naar Breda in 1905 besluit ene heer Couvée, militair, hier een poging te wagen het hockeyen van de grond te krijgen. Hij heeft in Haarlem en later Amersfoort kennisgemaakt met het ‘edele hockeyspel’, is enthousiast geraakt en wil het niet bij dat enthousiasme laten. Een 40-tal sportieve dames en heren wordt gevonden, die in de wintermaanden twee maal in de week bereid is te oefenen. Zo werd op 8 november 1906 de Bredasche Hockey en Bandy Club (BH&BC Breda) opgericht, de 13e hockey club van Nederland.

1906 – 1959 Van oefenveld tot sportcomplex

Er wordt eerst alleen getraind op een veldje aan de Baronielaan. Dit is echter een oefenterreintje. In december 1906 verhuist de club naar de kazerne op het Chasséterrein. Het clubhuis is een hok zonder waterleiding. Met een paar emmers water moeten ze het maar doen. In 1931 verhuist de club naar Sportpark Ginneken aan de Galderseweg, waar men over twee velden kon beschikken. Pas op 20 september 1959 worden de eerste wedstrijden op de Burgemeester de Manlaan gespeeld, onze huidige locatie. Breda huurt het nieuwe complex van de gemeente Breda voor fl. 1850,-

1928 – 1950 Strijden voor het kampioenschap

In de beginjaren wordt door gebrek aan spelers in een Zuidelijke Mixed competitie gespeeld. Zo is 1928 voor de club nog een "rampjaar”: er worden nederlagen geleden ten gevolge van nog steeds te weinig volwassenen en de junioren, die de sport nog moeten leren. Het jaar 1932 is een gedenkwaardig jaar voor de club. De vereniging krijgt op 7 april een Koninklijke goedkeuring van Koningin Wilhelmina. In 1935 wordt Heren 1 kampioen van het Zuiden. In het clubblad de "Ouwe Bredasche” wordt hieraan gememoreerd met de volgende tekst: "Terugkijkend naar het eerste kampioenschap van 1934-‘35 zie ik nog de uitbundige troep die in autobussen naar de beslissingswedstrijd ging kijken. Het lawaai, dat Breda toen produceerde, was rondweg onhebbelijk en de spelers werden als vee opgejaagd en aangespoord en toen de eerste overwinning een feit was, leek het gehele Bredase gezelschap de vertegenwoordiging van een kannibalenstam. Vanzelfsprekend liet de techniek bij de meesten nog te wenschen over, maar wat men hierin te kort schoot, werd ruimschoots vergoed door dat heerlijke enthousiasme dat wij in het zuiden zoo goed kennen”.

In 1942 wordt Dames 1 kampioen van het Zuiden. "Met 2 p.k. ging het team van station naar hockeyveld”. Gedurende de latere oorlogsjaren is er nauwelijks sprake van een competitie, de terreinen waren vrijwel onbespeelbaar.

1953 – 1963 Talenten bloeien op tot Olympisch niveau

In 1953 wordt de noodklok geluid, het aantal leden is dramatisch gedaald, slechts 85 leden telt de club. De sportieve prestaties zijn er dan ook naar. Er wordt besloten meer aandacht te schenken aan de jeugd. Het resultaat is ernaar, in 1954 telt de club weer 180 leden.

In de jaren ‘60 is er een enorme toeloop van leden, de club is ‘hot’. Er wordt zelfs een ledenstop ingesteld. Breda kent een aantal zeer goede spelers. Eén daarvan is Arie de Keyzer. Hij zal uiteindelijk met het Nederlands Elftal op twee Olympische Spelen uitkomen (1964 Tokyo en 1968 Mexico) en worden verkozen tot beste linksbuiten van de wereld. Mede door zijn onnavolgbare stickhandeling en paniek zaaiende solo’s wordt Heren 1 van Breda in die 60-er jaren meerdere keren kampioen in de Zuidelijke Competitie. Arie speelt 10 jaar in het Nederlands Elftal.

Ook Dames 1 speelt op hoog niveau in deze periode. In 1957 promoveerde het team naar de Hoofdklasse. In mei 1960 won Dames 1 de finale van de bekercompetitie, de zogenaamde "Parnassiaprijs", in het Wagenerstadion in Amstelveen. In 1962 werden de Bredase dames kampioen van de Hoofdklasse Zuid. Doordat zij in de finale verloren van Bloemendaal (BDHC) werden ze uiteindelijk net geen landskampioen.  


5 mei 1980: Breda-Venlo met in het midden Arie De Keyzer
Bron: Stadsarchief Breda


1963 – 1975 Een club voor jong & oud, huisvrouw & hippie

In Nederland zijn twee clubs die de naam Bandy in hun naam dragen. De oudste club van Nederland, AH&BC Amsterdam, en BH&BC Breda. Ook als Bandy Club liet Breda zich gelden. In 1963 werd Breda landskampioen door van Amsterdam met 5-3 te winnen.

In 1964 wordt een geheel nieuw clubhuis geopend, met zitkuil! De jeugd van Breda vermaakt zich er prima. In de roerige jaren ’60 houdt de jeugd er kennelijk wat eigen gebruiken op na. "Roken, alcohol en ….sport”. In de "Ouwe Bredasche” worden zij moraliserend toegesproken, "Als men in de hockeysport bijzondere prestaties wil bereiken, moet men wel bedenken dat dit veel van het lichaam vergt. Bij regelmatig gebruik van alcohol en sigaretten in de groeiperiode kan het denkvermogen geringer worden en het oordeel over goed en kwaad worden geschaad”. Of het aangeslagen is bij de doelgroep, daar moet op zijn minst aan getwijfeld worden.

In de jaren ’70 kent de club een enorme toeloop van leden. Tijden veranderen, reclame en sponsoring doen hun intreden, trainers worden betaald. Ook huisvrouwen laten van zich horen: De Dames Veteranen van Breda, winnaar van het toernooi in 1971 en daarom officieus Nederlands Kampioen, organiseerden het vermaarde ‘Huisvrouwen Hockeytoernooi’ voor 48 elftallen! De Telegraaf: "Breda maakte zijn faam van zuidelijke gastvrijheid in alle opzichten waar

1975 – 2000 Gezelligheid combineren met topprestaties

Eind jaren ’70 wordt jongens B1 van Breda landskampioen, met Thom van Dijck sr. als coach.

De jaren ’80 beginnen voor de Hockeyclub bijzonder goed. In 1980 promoveert Heren 1 naar de Hoofdklasse. Helaas moet Heren 1 na dat seizoen de Hoofdklasse weer verlaten. In seizoen ’86-’87 en ’87-’88 kwam Heren 1 weer terug in de hoofdklasse. Tussenliggende jaren werd op Overgangsklasse niveau gehockeyd.

In de tachtiger jaren komt de jeugd steeds meer in het centrum van de belangstelling. Meisjes A1 wordt in 1980 Nederlands Kampioen in de zaal. In 1985 verliest ons Jongens B1 helaas in de finale van HCKZ met 2-1. De Hockeysport schrijft: "Het was een lust voor het oog wat de teams van KZ en Breda aan technische vaardigheid, schijnbewegingen en ook overzicht tijdens de wedstrijden ten toon spreidden”. In 1989 wordt JC1 Nederlands kampioen bij deelname aan de Jeugd Olympiade op Papendal.

In de jaren ’90 is het Bredase Supporters legioen uitgegroeid tot het meest actieve en in ieder geval het meest vrolijke en positieve van de hele overgangsklasse, waarin zowel Dames 1 als Heren 1 actief zijn. Breda groeit verder uit tot een echte familieclub met veel gezelligheid. Bij de jeugd worden meerdere teams kampioen van het Zuiden.




Kampioenswedstrijd van Heren 1 tegen Wageningen
Bron: Stadsarchief Breda


Een nieuw Millennium

Heren 1 keert in het seizoen 2004-2005 terug in de Hoofdklasse. Remco van Wijk en Maarten Froger, beide oud international, keren terug op het oude nest aan de Burgemeester de Manlaan. Helaas duurt het verblijf van Heren 1 in de hoofdklasse maar één seizoen, waarna het team degradeert naar de overgangsklasse en zelfs eerste klasse.

Dames 1 handhaaft zich 8 jaar lang in de Overgangsklasse. In 2002 wordt Meisjes A1 landskampioen en sportploeg van het jaar van de stad Breda. In 2006 viert BH& BC Breda haar 100-jarig bestaan.

In het seizoen 2007-2008 en aansluitend 2008-2009 wordt JC1 landskampioen.

In 2010 keert Remco van Wijk opnieuw terug bij Breda, dit maal als hoofd trainer/coach van Heren 1. Hetzelfde seizoen worden de Heren kampioen in de eerste klasse en keren zij weer terug in de vertrouwde overgangsklasse.



Voorjaar 2005: Breda-Bloemendaal met Remco van Wijk
Bron: BN De Stem


Nooit stilstaan en verder 2010 – 2015

Op 23 april 2011 wordt het vernieuwde clubhuis geopend. De club heeft weer een mooi, typisch Bredaasch sfeervol honk, een warm onderkomen voor alle leden met een Blauw Hart, waar gezelligheid, familiehockey en prestaties samenkomen.

Heren 1 is een stabiele overgangsklasser, terwijl Dames 1 bovenin de eerste klasse meedraait. In achtereenvolgens 2014 en 2015 loopt het team in de tweede ronde van de play-offs nèt de promotie naar de overgansklasse mis.

De eerste teams van de jeugd spelen allemaal op landelijk niveau in de super-klasse. JB1 in seizoen 2014-2015 en JA1 in seizoen 2015-2016 doen mee om het Nederlands Kampioenschap in de landelijke poule. Deze wedstrijden trekken veel publiek! Door een actieve Jongste Jeugd Commissie bloeit de hockeyschool als nooit tevoren wat leidt tot een grote instroom in de Jongste Jeugd teams.

Ook de Veteranenteams doen het goed. Zowel Dames Veteranen A als Heren Veteranen A spelen in de hoofdklasse en nemen meerdere malen deel aan het afsluitende Nederlands Kampioenschap voor Veteranenteams. Heren Veteranen A haalt in 2012 de titel Nederlands Kampioen naar Breda door in de finale na shoot-outs te winnen van die andere bandyclub: Amsterdam.

2016 - 'Onze Stad, Onze Club'

In 2016 vierde de club haar 110-jarig bestaan. Onder het motto "Onze Stad, Onze Club" werden gedurende het hele jaar activiteiten georganiseerd voor de leden, van een clinic voor de jongste jeugd tot en met een gala voor de senioren.

 
2018 - Het jaar van de Rabobank Champions Trophy