In Memoriam - Tom van Dijck Sr.

14-9 Nieuws

Afgelopen zondag is op 92 jarige leeftijd één van onze meest getalenteerde leden en lid van verdienste Tom van Dijck Sr van ons heengegaan.


Tom verdiende de titel beste hockeyer van Nederland in zijn twintiger jaren en heeft maar liefst 60 interlands op zijn naam staan. In 1960 versterkte hij de Nederlandse ploeg tijdens de Olympische Spelen in Rome. 


Geboren in Breda vertrok Tom als student tandheelkunde naar Utrecht en werd lid van Kampong waar hij geselecteerd werd voor de Nationale ploeg. Na zijn studie keerde Tom terug naar Breda en speelde eerst in Heren 1 voor Push. Hij werd snel daarna lid van onze club in 1969. Het blauw trok hem aan en zoals hij altijd vol trots vertelde was BH&BC immers de club van zijn grote liefde Juul van Dijck-Schute .

  

Vanaf 40-jarige leeftijd is Tom altijd een zeer actief en betrokken lid van BH&BC Breda geweest. Hij is met veteranen A de sport nog lange tijd en met veel kampioenschappen blijven beoefenen en heeft vele 1ste jeugd teams succesvol gecoacht, waaronder de teams van zijn zoons en kleinkinderen. Zo leidde hij JB1 in 1977/78 naar de 2de plek in Nederland en in 78/79 werd dit team zelfs Nederlands kampioen. Dit succes werd vervolgd toen Tom in seizoen 1985/86 JA1 - het team van zijn zoon Rob - ook naar een nationale 2de plek wist te begeleiden.


Bovendien schroomde hij niet als scheidsrechter tips te geven aan het Breda team maar ook de tegenpartij tijdens het fluiten.

Hockeytechnieken zoals o.a. de ‘tip-in’, die hij voor het eerst gebruikte op 17 april 1955 tijdens een wedstrijd met het Nederlands elftal tegen België in het Wagener Stadion en uitdrukkingen zoals ‘kappen’ (kijken – aannemen – passen) werden door Tom groot gemaakt binnen de hockeysport. Velen van jullie zullen Tom herinneren in zijn laatste jaren, als fervent toeschouwer op de zaterdag en zondag, bij voorkeur zijn fiets geparkeerd aan het hek van het veld, en nooit zuinig met zijn directe opmerkingen en aanwijzingen tijdens de wedstrijden, zoals één van zijn favoriete uitdrukkingen; ‘Een geslagen bal komt nooit aan.


Een markante, buitengewoon getalenteerde en gepassioneerde persoonlijkheid, die hockey ademde en een groot blauw hart bezat.


Wij wensen zijn beide zonen, Tom Jr. en Rob van Dijck, de kleinkinderen, waaronder Boele, Aimee, Pim en Juul, en hun familie en vrienden heel veel sterkte toe en zullen vaak met een grote glimlach aan ons gewaardeerde Lid van Verdienste denken. 
14-9-2022 In memoriam

Reacties
Wil je reageren op het nieuws ?

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer nu!
Wil je reageren op het nieuws ?