Breda_Onze Club_kinderen.jpg Breda_Onze Club_CTStadion.jpg Breda_actiebeeld_D1_17-18.jpg Breda_Onze Club_Maarten.jpg Breda_Onze Club_Dames1_goal.jpg Breda_sfeerbeeld_D1_17-18.jpg Breda_Onze Club_moeder_dochter.jpg Breda_plezier_jeugd.jpg Breda_FJeugd.jpg Breda_Onze Club_Heren1_Luns.jpg Breda_Onze Club_familie_toernooi.jpg Breda_Onze Club_Tom.jpg Breda_sgrappigbeeld_H1_17-18.jpg Breda_Onze Club_CTuitreiking.jpg Breda_plezier_TD.jpg Breda_sfeerbeeld_H1_17-18.jpg Breda_Onze Club_Steunies.jpg Breda_actiebeeld_H1_17-18.jpg Breda_plezier_familie.jpg Breda_sticks.jpg Breda_Onze Club_ONZEDAGHAP.jpg Breda_keeper.jpg
Junioren
Senioren
Nieuwsbericht

Nieuwjaarstoespraak van ONZE voorzitter

Nieuwsafbeelding
22-1-2019

Welkom dames en heren, leden, ereleden, en leden van verdienste, op deze nieuwjaarsreceptie. Als voorzitter mag ik bij deze gelegenheid even met u stilstaan bij de overgang van 2018 op 2019.

Terugblikkend op het afgelopen jaar hielden - ook dit jaar - weer vaak Brexit en Trump de gemoederen bezig, maar er waren ook andere zaken. En op een familieclub als de onze, met zoveel ouders, opa’s/oma’s, ooms/tantes, maken gebeurtenissen waarbij kinderen betrokken zijn altijd veel indruk. Zoals de 12 Thaise jongens die samen met hun coach vast kwamen te zitten in een grottenstelsel in het noorden van Thailand. De internationale aandacht was groot – evenals de euforie toen ze na 9 dagen relatief gezond tevoorschijn kwamen. Een andere gebeurtenis met kinderen liep veel minder goed af toen in september een ‘stint’ van een kinderdagverblijf in Oss in botsing kwam met een trein. We waren – ook hier - collectief enorm in mineur omdat 4 jonge kinderen dit ongeval niet overleefden.

Ook ‘fake news’ hield de gemoederen flink bezig. Het nieuws dat in 2018 privé gegevens van miljoenen Facebook gebruikers, inclusief zo’n 90 duizend in Nederland, waren doorgespeeld aan data-analyse bureau Cambridge Analytica kwam binnen. Veel van ons – als gebruikers van social media en consumenten van nieuws – zijn wellicht toch wat onbevangenheid verloren t.a.v. het nieuws dat ons wordt voorgeschoteld. Kunnen we het waarheidsgehalte daarvan nog wel inschatten? Worden ook wij gemanipuleerd? (En uiteraard was er meer, bv een hittegolf die in sommige delen van het land 29 dagen aanhield; Het eerste Nederlandse gender neutrale paspoort dat hier in Breda aan een 57-jarige inwoner werd uitgereikt, de dividendbelasting die toch niet werd afgeschaft.)

Sportief gezien was 2018 voor Nederland ook weer een goed jaar. Kjelt Nuis werd de koning van de Pyongchang met goud op de 1000 en 1500 meter; Kiki Bertens en Max Verstappen gingen steeds beter presteren; Tom Dumoulin werd 2 keer tweede (voor het eerst sinds Breukink een Nederlander op het podium bij de Tour); en het Nederlands voetbal-elftal haalde een ongelofelijke Lazarus act uit. "We” halen na twee gemiste eindtoernooien zowaar de finale van de Nations League. Naar verluidt dankzij het briefje... (Het briefje van assistent-bondscoach Dwight Lodeweges met aanwijziging over de opstelling van Oranje in de slotfase van de wedstrijd tegen Duitsland)

Maar, dat is voetbal. Als hockey-ers zijn we natuurlijk vooral ook geïnteresseerd in wat er gebeurde op het gebied van hockey. Er werd dit jaar veel internationaal tophockey gespeeld: In India bijv. waar de WK mannen plaatsvond en in London waar de dames streden om de wereldtitel. Maar…. ook hier - in onze eigen stad bij onze eigen club werd hockey van het allerhoogste niveau op de mat gelegd. Op de mat van veld 4 om precies te zijn. Dankzij de durf van de gemeente, de inzet van vele vrijwilligers en de samenwerking met onze buren van Sprint en de andere hockeyverenigingen in Breda, zijn we erin geslaagd om de Champions Trophy hier naar onze eigen cluppie te halen. Na een intensieve lobby en vervolgens dito voorbereiding, was onze prachtige club het decor van de allerlaatste Champions Trophy voor heren en een 4-Nations toernooi voor dames.

Ik denk dat velen van u onder de ruim 8000 toeschouwers waren, die 9 dagen hebben kunnen genieten op ons prachtige (en in sommige opzichten onherkenbare) complex. Het fantastische weer heeft zeker geholpen bij de positieve ervaring.

In de club kijken we verder terug op een druk jaar. De accommodatie heeft – mede dankzij het organiseren van de Champions Trophy – een uitbreiding en vernieuwing ondergaan. We prijzen ons inmiddels gelukkig met een vrijwel volledig nieuwe set van 5 velden waarvan 3 watervelden. En die verbeterde accommodatie moet ook gaan helpen bij het realiseren van ons prestatieplan, het opleidingsplan dat in de BALV in juni door het bestuur werd gepresenteerd. We streven ernaar de hockeyclub naar keuze te zijn, te beginnen bij - en op te bouwen vanuit - een sterke jeugdopleiding. Op dit moment staan de dames met een eerste plek er zeer goed voor om promotie naar de overgangsklasse af te dwingen. In de poule van onze heren – die een promotie naar de promotieklasse nastreven – is het spannend met onze heren op 2 punten van plek 2 en 5 punten van Victoria.

Ook op andere beleidsterreinen hebben we dit jaar voortgang kunnen boeken. Neem Arbitrage. De club kent nu 2 bondsscheidsrechters; 10 CS+ en >600 geregistreerde clubscheidsrechters; In het kader van Sportiviteit en Respect zijn veel blauwe taarten en blauwe kaarten (met complimenten) uitgedeeld en de workshops met Tischa Neeve werden goed bezocht. (Andere clubs hebben inmiddels aangegeven daarbij graag te willen aanhaken.) En feesten konden we altijd al goed, hetgeen we ook dit jaar weer hebben laten zien met de feesten voor de jeugd, en voor volwassenen met ook dit jaar weer het Octoberfest als een van de hoogtepunten.

Het is belangrijk om er bij stil te staan dat al deze activiteiten alleen maar plaatsvinden dankzij de inzet van al onze vrijwilligers. Mensen die bereid zijn hun tijd en energie te steken in het begeleiden van teams, organiseren van feesten, tappen, omkijken naar sponsoren, etc. Ik wil iedereen die voor ONZE club de handen uit de mouwen steekt – en dan zijn er nogal wat – mede namens mijn medebestuursleden heel hartelijk danken.

En die mede-bestuursleden wil ik zelf ook heel hartelijk danken. Geert, Arnoud en Natasja, die net als ik na dit seizoen zullen afzwaaien, en Pim, Esther, Willem en Ellen die zullen doorgaan en ongetwijfeld de club weer verder vooruit helpen. Allemaal ontzettend bedankt voor de enorme inzet en voor de gezelligheid. Het kost best wel wat tijd – en dat is toch een stuk leuker als je ook lol hebt met elkaar!

En natuurlijk wil ik vanaf deze plek ook onze sponsoren heel hartelijk danken. Voor een belangrijk deel van het budget blijven we afhankelijk van de bijdragen van sponsoren.Ik wil alle Partners, Ambassadeurs en Vrienden heel hartelijk danken voor hun voortdurende steun aan onze club en natuurlijk in het bijzonder onze hoofdsponsors Oryx, Capital at Work, Janus Vaten en de Poelman Foundation. Dankzij jullie steun hopen we in het komende jaar weer meer van onze ambities te gaan realiseren.

 

Wat staat er dan voor 2019 op het programma? Als gezegd gaan we doorpakken op het prestatieplan; en zullen dit heel nadrukkelijk ook breedtehockey ten goede laten komen. In het kader van ‘familieclub met tradities’ organiseren we op paaszaterdag de tweede editie van het Stick & Stok veteranen toernooi. In het komende jaar zullen we verdere medewerking verlenen aan het initiatief ‘rookvrij club’ en … Er komen weer extra initiatieven op het gebied van Sportiviteit en Respect. Internationaal wordt 2019 een spannend jaar. Verdraagzaamheid viert bepaald geen hoogtij. In de komende maanden gaan we ondervinden óf en op welke wijze de Britten de Europese Unie gaan verlaten – chaos is niet ondenkbaar. We gaan horen óf en welke strafbare feiten Donald Trump heeft gepleegd – en ook daar is chaos niet ondenkbaar. Wereldwijd doen extremistische, narcistische ‘sterke’ leiders het sowieso momenteel goed. Ook in Nederland verhardt de toon van het debat, ontbreekt het aan visie en is er over zaken die een gesprek behoeven (bv Zwarte Piet) bijna geen gesprek meer te voeren.

 

Vandaar dat ik denk dat de wens/aanmoediging die ik vorig jaar uitsprak nog steeds relevant is. Ik zou ook voor 2019 iedereen willen vragen om deze drie dingen te proberen te doen: Minder te oordelen, meer na te denken en eerder te vergeven…

Met die hoop, wens ik iedereen - namens het bestuur - een zeer gezond, sportief en gelukkig 2019 toe!!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws